Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een traditionele chinese geneeswijze, die al enkele duizenden jaren oud is. Het woord acupunctuur is een samenstelling van het Latijnse woord "acu", wat naald betekent, en het woord "punctura" (afgeleid van "pungere") wat staat voor "steken".

Volgens de chinese filosofie bevinden zich in het lichaam zgn. meridianen; dit zijn "paden" waar langs zich energie verplaatst. Op deze meridianen bevinden de zgn. acupunctuurpunten. Deze punten kunnen gebruikt worden om de energie in het lichaam te beÔnvloeden. Volgens dezelfde filosofie is ziekte het gevolg van een onbalans in de lichaamsenergieŽn.

De acupuncturist zal door middel van onderzoek proberen te achterhalen, waar de energiestroom gestoord is. Aan de hand van het resultaat van dit onderzoek zal hij/zij een aantal acupunctuurpunten selecteren. Deze punten worden met een (zeer dun) acupunctuurnaaldje aangeprikt. Zo hoopt de acupuncturist de energie in het lichaam weer in balans te brengen en de patiŽnt de kans te geven te herstellen.